Kuchyňské zóny

Při mnoha činnostech v kuchyni potřebujete přístup k uloženým předmětům. Abyste se k nim dostali snadno a pohodlně, měly by být uloženy v odpovídající kuchyňské zóně. Podle nejmodernějších poznatků dnes plánované kuchyně zahrnují 5 zón.


Zóna ZÁSOBY

Zóna ZÁSOBY

Ve skříňkách v zóně "Zásoby" jsou uloženy předměty, určené ke spotřebě. To jsou potraviny a další zboží, které při vaření a pečení spotřebujete a následně je pak musíte znovu nahradit novými. K nim patří nechlazené a chlazené potraviny. Proto jsou neodmyslitelnou součástí této zóny i mrazák a lednice. Otevřená balení zpravidla patří do zóny "Přípravy".


Zóna UKLÁDÁNÍ

Zóna UKLÁDÁNÍ

V zóně "Ukládání" jsou uloženy předměty, které při práci v kuchyni používáte, a rovněž předměty, určené ke spotřebě. Jedná se hlavně o kuchyňské potřeby, nádobí a skleničky. Z ergonomického hlediska je účelné a výhodné mít velmi často používané nádobí uloženo místo v horních skříňkách ve výsuvech spodních skříněk.


Zóna MYTÍ

Zóna MYTÍ

V centru "zóny Mytí" jsou myčka na nádobí a dřez se spodní skříňkou pod dřezem. Tato spodní skříňka představuje správné místo pro uložení soupravy nádob na tříděný odpad, a rovněž čisticí prostředky a pomůcky pro čištění a mytí.


Zóna PŘÍPRAVY

Zóna PŘÍPRAVY

Zde je hlavní pracovní plocha v kuchyni. V této zóně jsou uloženy kuchyňské pomůcky, nutné pro přípravu pokrmů. Patří sem předměty jako pracovní příbory, pracovní pomůcky, misky, kořenky, ocet/olej atd, ale i otevřená balení potravin či nebalené potraviny, s nimiž při přípravě jídla pracujete nejčastěji.


Zóna VAŘENÍ/PEČENÍ

Zóna VAŘENÍ/PEČENÍ

Tato zóna je jistě středem a srdcem každé kuchyně a obsahuje přístroje, jako např. sporák, trouba, mikrovlnka a odsavač. Jsou tu uloženy předměty, jež jsou zapotřebí při vaření a pečení, jako hrnce, pánve a pracovní příbory.


Uspořádání zón

Jednotlivé zóny sestávají ze skříněk určených pro konkrétní použití. Naplánujete-li si tyto zóny ve směru hodinových ručiček (tedy zleva doprava), bude se jednat o kuchyni pro praváky. Pro leváky mají být zóny uspořádány proti směru hodinových ručiček. Tyto poznatky pocházejí z mnoha pracovně technických průzkumů.


Jak může vypadat kuchyň DYNAMIC SPACE?

Na první pohled normální kuchyně...
Na první pohled normální kuchyně...
Na druhý pohled kuchyně DYNAMIC SPACE se zónovými skříňkami ...
Na druhý pohled kuchyně DYNAMIC SPACE se zónovými skříňkami ...
Login

Vyrobilo © Tvorba www stránek Chabera

odkazy: Webhosting